Очевидци и експерт за мелето на „Струма”: И по филмите такъв ужас не сме виждали! Грешката на шофьорите е…

Десетки участници във верижната катастрофа чакаха край пътя с часове разследващите да си свършат работа, за да изтеглят автомобилите си. Един от тях, Иван Стоянов, разказа, че за първи път в 40-годишния му житейски път става част от такава верижна катастрофа. 

„Гледал съм много филми, но такъв ужас не съм виждал. Автомобили, обърнати в обратна посока, ударени един в друг, по цялото платно в посока София.

Чудо е, че загина само един от всички нас 40 водачи и спътници в автомобилите, а има и доста ранени“, каза Стоянов, цитиран от struma.bg.

Първа СНИМКА на Димитър – героят, който загина в жестокото меле на „Струма“, но спаси живота на десетки 

Методи Илиев от Ново Делчево, пристигнал на мястото на катастрофата минути след като разбрал за нея. 

„Братовчед ми тръгна за София малко преди 8.00 ч. и близо час нямах връзка с него, телефонът му даваше сигнал, че е изключен. Разтревожих се още повече, след като разбрахме за катастрофата. Затова дойдох на мястото, полицаите не ми позволиха да стигна до колите. Наложи се да мина по черен път, за да стигна дотам. Видях се най-сетне с братовчед ми и се уверих, че е добре. По телефона му дадох да разговаря със семейството си“, разказа Методи Илиев.

Директорът на Трето основно училище в Сандански Румен Сидеров пристигна към 11.00 ч. на магистралата, като разбрал, че в катастрофата е участвал и брат му, който живее в Първомай. 

„По телефона се чух с брат ми. Той каза, че има само повреди по автомобила. Щетите са били сериозни. Автомобилът и ламарините ще се ремонтират, по-важното е, че няма травми“, коментира Сидеров. 

Кметът на Дамяница Атанас Ангелов сподели, че негов вуйчо е станал пряк участник в мелето, бил е третата кола в колоната на катастрофиралите. 

„Прибрах го вкъщи, след като бе прегледан в болницата. Уплашен е малко, защото е видял на платното загиналия мъж. Но след направена инжекция вече се успокои“, обясни кметът.

Потърсен за мнение експертът по пътна безопасност Атанас Николов от Сандански обясни: „Злополуките от този вид – верижна катастрофа, са често явление по магистралите и с най-тежки последици. Тази злополука край Сандански нямаше да се случи ако при наличие на гъста мъгла шофьорите на всички участвали в произшествието автомобили бяха управлявали изключително предпазливо и със значително намалена скорост при видимост от около 4-5 метра, те е трябвало да шофират с не повече от 20 км/ч, а дистанцията от предния автомобил да е не по-малко от 20 -30 метра.

Фактът, че са се сблъскали много автомобили, показва, че те са се движили с много по-висока скорост от разумната, при силно намалената видимост, както и на много по-малка дистанция. За това не са могли да реагират за предотвратяване на ударите.

Загиналият е имал доброто намерение да предпази приближаващите се отзад и се е върнал назад да ги предупреждава да намалят и спрат, но не се е съобразил с това, че в гъстата мъгла шофьорите на идващите автомобили ще го забележат прекалено късно, когато вече не могат да спрат или да направят спасителна маневра. Починалият се е намирал неправилно и опасно на пътното платно, което е довело до това да бъде блъснат от товарния автомобил. Трябвало е да сигнализира на приближаващите, без да е върху активната лента на пътното платно.

Почти всички верижни катастрофи на магистралите стават заради това, че шофьорите нямат усет за безопасност /скорост, дистанция/ и не успяват да се адаптират бързо при навлизане от участък с добра видимост в участък с гъста мъгла или задимяване. Проблемът е в това, че още при първоначалното си обучение в курсовете за водачи, почти без изключение, курсистите не се обучават да преценяват скоростта и много бързо да я редуцират, да я намаляват при възникнала опасност.

Трябва да се има предвид, че магистралата настройва шофьора да увеличава твърде много скоростта, възприемайки несъзнателно, че тя е „безпроблемният” и „неконфликтен” път. По време на обучението си кандидат- шофьорите не се обучават извън населено място как да преценяват метеорологичните условия, намалената видимост, състоянието на настилките, как да определят безопасната дистанция и да шофират адекватно. Всички виждаме как в гъста мъгла, както е и в случая, колоната автомобили, почти без изключение, се движи при минимална видимост от 20 метра с не по-малко от 80 км/ч“. 

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ

Влез сега в най-бързо развиващата се политическа група в България.
Сподели своя опит!!! Присъедини всички свои приятели във "Фейсбук"